Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

2013_01_27 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΩΤΙΚΟ

2013_01_27 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΩΤΙΚΟ 

Καλοκαίρι Θεσσαλονικιώτικο , Βασ. Όλγας , άλλος για μπάνιο στην θάλασσα . Είναι φίλου που μου την δάνεισε αλλά με όρο να βάλω γυαλιά και μούσια. Στα τέλος της δεκαετίας του 40 .


Σχόλιαιο

Μαρία Α. Παρασκευοπούλου Σε κεντρικό δρόμο της πόλης με τα μαγιό και ξυπόλητοι. Αυτή είναι η ειλικρινής, ανθρώπινη ζωή που ο κάτοικος της πόλης απαρνήθηκε για ένα διαμέρισμα, μια καθημερινότητα γεμάτη αναίτιο άγχος και λίγα παραπάνω φράγκα που θα του αγοράσουν το δικαίωμα να πηγαίνει το καλοκαίρι σε μέρη που μπορεί να κυκλοφορήσει για μια-δυο βδομάδες... έτσι όπως κυκλοφορούσε όποτε ήθελε.

Διαχείριση




Μαρία Πανταζάρα Τελεια. Γιατι να βαλεις γιαλια και μουσια; Εγω θα καμαρωνα αν ημουν και θα εβαζα και το ονομα μου. Παλληκαρια ανεμελα,ολο χαρα σε μια πολη ανθρωπινη....

Διαχείριση


Constantinos Pegos Όλα τα λεφτά....
Διαχείριση



George Kotsidis Μαρία Πανταζάρα δυστυχώς τα γυαλιά και τα μούσια ήταν απαραίτητα μια και ο λόγος ήταν σοβαρός , γι αυτό και έδωσα τον λόγο μου και τον κράτησα. Αν κάποτε βρεθούμε θα σου εξηγήσω και θα καταλάβεις . 
Ήθελα με την φωτογραφία αυτή να ισχυροποιήσω την άπ
οψη μου ότι η Θεσσαλονίκη του τότε ήταν μια ανθρωπίνων διαστάσεων πόλη με ανέμελα παιδιά και νέους που το μεσημέρι του καλοκαιριού όταν τα σχολεία έκλειναν έβαζαν το μαγιό τους στο σπίτι τους και περπατώντας πήγαιναν για μπάνιο. 
Είναι γι αυτό τον λόγο μια σπάνια φωτογραφία και δεν θα την άφηνα με τίποτε να μείνει εκτός της συλλογής μας εδώ . Δύσκολο να κατανοηθεί σήμερα με την μορφή και την εξέλιξη που έχει πάρει η πόλη ότι μπορούσε να συμβεί αυτό ιδιαίτερα στους νεώτερους που γνώρισαν μια πόλη αφιλόξενη για τους κατοίκους της . 
Η περιοχή περίπου είναι στην Όλγας κοντά στην Σχολή Τυφλών όπου από την μεριά της θάλασσας ήταν μερικά παραλιακά αναψυκτήρια εξοχικά το Μιραμάρε , τα Κύματα και κολυμβητήρια του Άρη .Όποιοι ήθελαν με μια πορτοκαλάδα ακουμπούσαν τα ρούχα τους σε ένα τραπεζάκι και έκαναν το καθημερινό τους μπάνιο. Η Θεσσαλονίκη από σχεδόν τον Λευκό Πύργο μέχρι την Κρήνη ήταν μια απέραντη πλαζ , όπου ο χώρος το επέτρεπε. Μπροστά στο άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου πριν γίνει ο προβλήτας ήταν μια όμορφη ακρογιαλιά με άμμο και έκανε ο κόσμος μπάνιο.
Ακόμη και στο Μπέχτσιναρ έκανα μπάνιο την δεκαετία του 60 αμέσως μετά το λιμάνι , σε μια όχι βέβαια καλή θάλασσα αλλά καθαρή . Από την Αγία Τριάδα στην Ανατολική πλευρά μπροστά στο Α’ Γυμνάσιο που ήταν το εξοχικό Καστέλα , μετά στο Φάληρο και αμέσως μετά στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο στο Μιραμάρε και στα Κύματα . Μετά στην ταβέρνα του Φουρναράκη στην Ανάληψη , στα Τολλ στο Τάμαριξ και από εκεί και πέρα όλη σχεδόν η ακρογιαλιά μέχρι το Καραμπουρνάκι στην Καλαμίτσα ήταν συνεχώς πλάζ . Μετά στα απολυμαντήρια στην σημερινή πλαζ της Καλαμαριάς , στην Αρετσού και συνέχεια μέχρι την Ν .Κρήνη πάλι μια απέραντη πλαζ. 
Η Περαία , ο Μπαξές και η Αγία Τριάδα ήταν πάρα πολύ μακριά .Τα ελάχιστα ιδιωτικά αυτοκίνητα που υπήρχαν και η μηδαμινή σχεδόν συγκοινωνία με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ δεν βοηθούσαν . Μόνο τα καραβάκια έκαναν δουλειά αλλά αυτό ήταν μια ακριβότερη υπόθεση και προϋπέθετε μια ολόκληρη ημερήσια εκδρομή . 
Αυτή ήταν εν ολίγοις η κατάσταση τότε . Η Θεσσαλονίκη μια παραθαλάσσια πόλη με όλη την σημασία της λέξης .Φάνταζε το καλοκαίρι σαν μια πρωτεύουσα νησιού του Αιγαίου . Η ζέστη ήταν απόλυτα ανεκτή γιατί οι χωματόδρομοι και η ανυπαρξία τσιμέντου την έκαναν ευχάριστη . Το μεσημέρι έπιανε η μπουκαδούρα . Η μπουκαδούρα είναι χαρακτηριστική του κόλπου μας και εμφανίζεται μετά το μεσημέρι του καλοκαιριού με την μορφή μικρού κυματισμού και δροσερού αέρα κάτι σαν μελτεμάκι που δρόσιζε τα ιδρωμένα μας πρόσωπα απολαυστικά , στο δρόμο της επιστροφής για το σπίτι μετά το μπάνιο της ημέρας .

Διαχείριση


George Kotsidis Ο Μέγας Σαββόπουλος τα αποτύπωσε απόλυτα όλα αυτά στους στοίχους του στο τραγούδι του το « Καλοκαίρι » . Μέσα από αυτούς οι γνωρίζοντες θα δουν την καλοκαιρινή Θεσσαλονίκη του 60 να ξεπροβάλει σε όλο της το μεγαλείο και στο τέλος τους την σημερινή όπως την καταντήσαμε . Ιδού λοιπόν οι στοίχοι του .
Διονύσης Σαββόπουλος
Καλοκαίρι
η γαλάζια προκυμαία θα σε φέρει
καλοκαίρι
καρεκλάκια, πετονιές μέσ’ το πανέρι
μες τη βόλτα αυτού του κόσμου που μας ξέρει
καλοκαίρι
πλάι στα μέγαρα, στις τέντες με τ’ αγέρι
καλοκαίρι
με χρυσούς ανεμιστήρες μεταφέρει
την βανίλια με το δίσκο του στο χέρι
την κοψιά μιας προτομής μέσ’ το παρτέρι
καλοκαίρι
μ’ ανοιχτό πουκαμισάκι στα ίδια μέρη

Καλοκαίρι
με μισόκλειστες τις γρίλιες μεσημέρι
καλοκαίρι
καθρεφτάκια και μια θάλασσα που τρέμει
στο ταβάνι και τους γύψους μεσημέρι
καλοκαίρι
με τον κούκο μέσ’ τα πεύκα και στ’ αμπέλι
καλοκαίρι
στόμα υγρό, μικροί λαγώνες, καλοκαίρι
με τη φέτα το καρπούζι στο να χέρι
με φιλιά μισολιωμένα, καλοκαίρι
καλοκαίρι
λίγες φλούδες στης κουζίνας το μαχαίρι

Καλοκαίρι
του σκυμμένου θεριστή του τυφλοχέρη
καλοκαίρι
με βαριά μοτοσικλέτα μες τα σκέλη
τους φακούς του ανάβει μέρα μεσημέρι
καλοκαίρι
όλο πίσσα και κατράμι καλοκαίρι
καλοκαίρι
με τον ρόγχο του air condition μεσημέρι
φαλακροί μέσ’ τις σακούλες μας σαν γέροι
εκεινού με τ’ άσπρο κράνος που μας ξέρει
καλοκαίρι
μια οσμή νεκροθαλάμου, καλοκαίρι

Καλοκαίρι
στην αρχή σαν έγχρωμο έργο στην Ταγγέρη
αλλά εν τέλει
με του κάτω κόσμου το έγκαυμα στο χέρι
την λαχτάρα του στον κόσμο περιφέρει
καλοκαίρι
στον χαμό του οδηγημένο και το ξέρει
καλοκαίρι
τόσο ώριμο που πέφτοντας προσφέρει
μια πλημμύρα των καρπών, στάρι και μέλι
στον σπασμό του το απόλυτο το αστέρι
καλοκαίρι
μες τα κόκκινα της δύσης του ανατέλλει
Διαχείριση
6


Μαρία Πανταζάρα Ωραια περιγραφη. Οση ωρα διαβαζα μεταφερθηκα σαυτο το σκηνικο που περιγραφεις και το απολαυσα. Συναμα με κατεκλεισε θλιψη για την τωρινη καταντια της πολης μας. Δε ξερω τελικα αν κανουν καλο αυτες οι αναδρομες στο παρελθον εκτος αν μας κινητοποιουν σε μια προσπαθεια καλυτερευσης της. Οσο γινεται δηλαδη γιατι με το μπετον που μας επνιξε ειναι δυσκολο να γινουν σοβαρες αλλαγες..

Διαχείριση


George Kotsidis Δεν μπορώ να ξέρω αν κάνουν καλό αυτές οι περιγραφές . Όμως η γενιά μου που έζησε και τις δύο καταστάσεις σπαράζει γι αυτή την αλλαγή που έγινε τόσο γρήγορα , χωρίς καλά καλά να το καταλάβουμε . 
Δυστυχώς τα πράγματα είναι αναπότρεπτα . Συσσωρεύτηκαν 
μέσα σε μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι τσιμέντου που ούτε τσουνάμι δεν μπορεί να μετακινήσει . Το νοιώθω σαν ανάγκη να μιλώ γι αυτά . Ίσως βοηθήσει τους επόμενους από μας να προλάβουν πολλά κακά που τα βλέπω να έρχονται ταχύτατα , μετά το άθλιο ξεπούλημα των πάντων που μας ετοιμάζουν .

Διαχείριση


Μαρία Πανταζάρα Εχεις δικιο. Εγω ηρθα το 69 απο επαρχια. Χορτατη απο φυση δεν εκτιμουσα την αξια της. το μπετον που ηταν η αλλη οψη με αφηνε αδιαφορη..τωρα καταλαβαινω απολυτα τα συναισθηματα σου..

Διαχείριση


George Kotsidis Η γειτονιά μου είχε πολύ πράσινο , πολλά δένδρα , κήπους , αυλές . Πεύκα θεόρατα αιωνόβια , ακακίες που όταν άνθιζαν μοσχοβολούσε ο τόπος. Λουλούδια στις αυλές τριαντάφυλλα , πολλά πολύχρωμα τριαντάφυλλα . 
Τα πεύκα γέμιζαν τα βράδια χιλιάδες μαυροπο
Δείτε περισσότερα

Διαχείριση


Andreas Assael Στα ομορφα του Γεωργου θα σας παω πριν τον πολεμο για συμπληρωμα....ο πατερας μου μενανε επι της Ολγας στην Αναληψη και ειχανε πισω μια αυλη....στην αυλη ειχανε ενα κοτερακι που το λεγανε Ιντα...,ητανε το καμαρι του και μολις τελειωναν τα μαθηματα τους αυτος και οι δυο αδελφες του πηγαινανε το κοτερακι στη θαλασσα και βγαινανε εξω....εκει συναντουσανε τους φιλους τους που ειχανε και αυτοι μικρα κοτερα και κανανε αγωνες και διασκεδαζανε....το καλοκαιρι κανανε μπανιο παντα στα βαθια νερα και η θαλασσα ητανε για την νεολαια η ελευθερια τους απο το αυστηρο σπιτι.....φυσικα η γιαγια μου κοιτουσε συνεχεια ανησυχη να δει εαν γυρνανε,,,,,Αλλη διασκεδαση που ειχανε τοτε ητανε να πανε με τα ποδια στα Πλατανακια, στο Κουρι και στο Χορτιατη....

Διαχείριση


George Kotsidis Ανδρέα πολύ το χάρηκα που συμπλήρωσες με τις δικές σου αναμνήσεις . Ειναι πολύ όμορφο . Να συμπληρώσω κι εγώ εδώ ότι σε όλα σχεδόν τα παραλιακά σπίτια υπήρχε στην θάλασσα μιά μικρή σκαλίτσα όπου έδεναν τις βαρκούλες τους που τις είχαν για βόλτα , για μπάνιο στα βαθειά και για ψάρεμα στον κόλπο. Ήταν πολύ γραφικό και φαίνεται σε πολλές από τις φωτογραφίες μας . Περπατώντας στην αμμουδία μπορούσαμε να πάμε ξυπόλυτοι τσαλαβουτώντας ακόμη και στην θάλασσα από το ένα μέρος στο άλλο . Μια παραλιακή λεωφόρος ας πούμε πεζών ....

Διαχείριση


Demi TzivopoulouΟ χρήστης Demi και 10 ακόμη άτομα διαχειρίζονται τα μέλη, τους συντονιστές, τις ρυθμίσεις και τις δημοσιεύσεις για την ομάδα Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης - Old Photos of Thessaloniki. Ακριβώς έτσι μου τα περιέγραφε κι ο πατέρας μου, ο οποίος ήτανε και στους ναυτοπροσκόπους... Πίνανε τη θάλασσα του Θερμαϊκού με το κουτάλι! Σήμερα, έχει μείνει μόνο ένα και μοναδικό κομματάκι φυσικής παραλίας, λίγο αριστερά από το Σαρκ, όπου, τα καλοκαίρια που πάω την ανηψιά μου στην παιδική χαρά που είναι εκεί μπροστά, βλέπω κόσμο που κάνει ακόμη μπάνιο! Τώρα σε τί νερά το κάνει.... http://www.kzervas.gr/media-blog/drastiriotites/385-kelarios

Διαχείριση


George Kotsidis Πήγα στο link Demi και είδα την όμορφη φωτογραφία από την παραλία που απέμεινε μέσα στην πόλη . Σκέψου από τον Λευκό Πύργο μεχρι εκεί όλη την ακτή έτσι . Ενα απέραντο δαντελωτό ακρογιάλι ήταν και αυτο ύμνησαν με τα τραγούδια τους και τα κείμενα τους μεγάλοι καλλιτέχνες . Με εκατοντάδες βαρκούλες ιστιοπλοϊκά καίκια διάσπαρτα παντού . Πάρα πολλές πόλεις στον κόσμο κατάφεραν να διατηρήσουν αυτό τον χαρακτήρα και με τα παλιά διατηρητέα και καλοσυντηρημένα σπίτια έγιναν πόλος έλξεως επισκεπτών . Βαρκελώνη , Βενετία, Κωνσταντινούπολη και άλλες πολλές . Εμείς δημιουργήσαμε την Νέα Υόρκη της Μεσογείου αρχοντοχωριάτες τρομάρα μας ....

Διαχείριση



Andreas Assael Θα μπορουσε να ηταν πραγματικοτητα Μαρια.....εμεις δεν το καναμε ....τα μπετοναραμε και τα γεμισαμε με βοθρους....λες και η θαλασσα ειναι εχθρος του ανθρωπου...

Διαχείριση


Tommy Tommy Το τσιμεντάρισμα είναι η ειδικότητα μας. Εδώ, τώρα που μιλάμε, ρίχνουν μπετόν μέσα στο σκάμμα του παλατιού του Γαλέριου στο Ναυαρίνο. Στο ύψος της Σβώλου. Θα κάνουν λέει ένα δωμάτιο όπου θα μπορείς να δεις με ειδικά γυαλιά πως ήταν το παλάτι. Οκ αλλά πάλι τσιμέντο και μάλιστα πάνω στα αρχαία; Τόσες άλλες λύσεις υπάρχουν. Αλλά άμα δεν πέσει τσιμέντο δεν γίνεται έργο. Άλλο παράδειγμα η ανάπλαση της παραλίας. Τσιμέντο παντού. Δώστε τσιμέντο στο λαό.

Διαχείριση


George Kotsidis Να συμπληρώσω κι εγώ Sunderland Βόρειος Αγγλία ακτή Roker στο ύψος περίπου της Μόσχας γαλαζια σημαία παρακαλώ ...
Διαχείριση


George Kotsidis Και μια και στην φωτό υπάρχουν και γραμμές τραμ , εκείνου ντε του τραμ που ξύλωσαν κάποιοι οραματιστές πολιτικοί , κοιτάξτε λοιπόν τους γνωστούς απολίτιστους που εκτος από το καινούριο που κατασκεύασαν κράτησαν και το παλιό και δεν υπάρχει τουρίστας που να μη κάνει μιά βόλτα μ αυτό . Φανταστική ατραξιόν να κινείτε στον πεζόδρομο της παλαι ποτέ Ελληνικής οδού Πέραν ανάμεσα στους πεζούς ...http://www.turkeytravelplanner.com/.../IstanbulTram.html
Διαχείριση

TURKEYTRAVELPLANNER.COM

Andreas Assael Προσφατα ενας Εξαδελφος μου βρηκε σε χριστιανικο νεκροταφειο των απολιτιστων τον ταφο του προ προπαππου του,,,,οπως και εμιες.....τιμουν και σεβονται τα αλλοθρησκα παλια νεκροταφεια..... :(

Διαχείριση


Γιώτα ΗσαϊάδουΟ χρήστης Γιώτα και 10 ακόμη άτομα διαχειρίζονται τα μέλη, τους συντονιστές, τις ρυθμίσεις και τις δημοσιεύσεις για την ομάδα Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης - Old Photos of Thessaloniki. Η μεγαλύτερη απογοήτευση σχετικά με την περίφημη ανάπλαση της Νέας Παραλίας είναι ότι δεν έχει την παραμικρή αναφορά στην παλιά σχέση των Θεσσαλονικέων με τη θάλασσα. Αυτή η σχέση που φαίνεται ολοκάθαρα στη φωτογραφία. Αντίθετα, το μπάζωμα θεωρήθηκε αδιαμφισβήτητο και αυτονόητο. Εγώ περίμενα τουλάχιστον μια αναφορά στα αρχοντικά που η πίσω αυλή τους έβγαζε στο νερό ή στα εξοχικά κέντρα όπου ο κοσμάκης μπορούσε να δροσιστεί. George Kotsidis, Andreas Assael, έχω γίνει μάρτυρας περισσότερου σεβασμού στα ελληνικά μνημεία από τη μεριά του τούρκου αρχαιοφύλακα παρά από το τα μέλη του ελληνικού γκρουπ...

Διαχείριση


George Kotsidis Είχα γράψει σε μια άλλη φωτογραφία πόσο επικίνδυνο ήταν όταν μπροστά στον Λ. Πύργο στα σκαλάκια προσπαθούσαν να πλευρίσουν οι φαλαινίδες οι βάρκες των ναυτοπροσκόπων . Σε αγώνες κωπηλατικούς με ελάχιστο κυματισμό στην επέτειο του Βότση κινδύνευαν να τσακιστούν γιατί δεν υπήρχε κάτι να ακουμπήσουν με ασφάλεια. Μια μικρή ξύλινη προβλήτα ας πούμε που παλιότερα την βλέπαμε σε φωτογραφίες . Μερικές τέτοιες μικρές ξύλινες εξεδρούλες σε όλο το μήκος της παραλίας θα ήταν αφορμή να πλησιάσουν μικρές βάρκες , μικρά ιστιοπλοϊκά , κωπηλατικές βάρκες κλπ. Θα ζωντάνευε η θάλασσα όπως παλιά . 
Στην ανάπλαση δεν είδα ούτε και εγώ κάτι τέτοιο . Η Θεσσαλονίκη θαρρείς και φοβάται την θάλασσα της . Συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε μεσογειακή πόλη που η θάλασσα απέχει χιλιόμετρα . Μου δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει κάτι που από ψηλά κατευθύνει όλα αυτά . Τόσα χρόνια και όλοι υπόσχονται βαποράκια συγκοινωνίες αναπλάσεις να ζωντανέψει το θαλάσσιο μέτωπο αυτής της προικισμένης από την φύση πόλης , αλλά τίποτε δεν γίνεται.
Τόσο δύσκολο ήταν αμέσως μετά το μέγαρο μουσικής να μπει μια μπουλντόζα να ισοπεδώσει εκείνο τον τεράστιο χώρο να ρίξουν λίγο σπόρο να γεμίσει χορτάρι να βάλουν και 10 παγκάκια και να μη είναι εκείνη η αθλιότητα ο απέραντος σκουπιδότοπος στο ομορφότερο μέρος της πόλης ?

Διαχείριση


Andreas Assael Ολη αυτη η περιφημη αναπτυξη της πολης με τα μπαζωματα ποιανης κεφαλης ιδεα ητανε? Σαλονικιωτικο δεν ητανε διοτι καταστραφηκε ολο το αστικο παρελθον της πολης.....Μπασ και ητανε Αθηναικη εμπνευση?

Διαχείριση


Άκης Σιμητόπουλος Αναρωτιέμαι αν το ίδιο θα έλεγε κάποιος ο οποίος γεννημένος στα μέσα του 19ου αιώνα αντίκριζε την εικόνα της πόλης στα 60 του. Η αλλαγή του αστικού περιβάλλοντος άρχισε πολύ πριν το 1912.
Διαχείριση


George Kotsidis Φίλε Άκη , το κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 17 μέσα στην ατυχία της , είχε την ευκαιρία να χτιστεί από την αρχή με νέα ρυμοτομία σύγχρονη και καινούργια σπίτια σύμφωνα με την τεχνική και αισθητική της εποχής . Κατάφερε να ξεφύγει από το εντελώς Ανατολίτικο χρώμα της Τουρκοκρατίας και να γίνει μια σύγχρονη πόλη που συνδύαζε στοιχεία Ανατολής Δύσης και εκτός αυτού να βάλει μέσα και εντελώς τοπικά χαρακτηριστικά . 
Αυτό το μοναδικό της που το βλέπει κανείς στα εναπομείναντα δείγματα αυτής της εποχής κατεδαφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες και βίαια μέσα σε λίγα χρόνια και στη θέση της εν ονόματι μιας συγκεκριμένης πολιτικής κτίστηκε μια τσιμεντούπολη με ελάχιστους ανοιχτούς χώρους , ελάχιστο πράσινο και αισθητική ανάλογη . Μια σύγκριση με άλλες πόλεις του εξωτερικού θα δείξει με τι είδους πόλη μοιάζουμε. Αυτό είναι που κατακρίνουμε και όχι την όποια αλλαγή που θα γινόταν έτσι κι αλλιώς.

Διαχείριση


George Kotsidis Φίλε Ανδρέα δύσκολο να πιστέψω πως εξ αιτίας της Θεσσαλονίκης κατέστρεψαν όλο το αστικό παρελθόν όλων των Ελληνικών πόλεων μικρών και μεγάλων . Στον Λαγκαδά να πας 7 όροφα θα βρεις . Μάλλον θα έπρεπε να ενισχυθούν οι μεγάλο και μίκρο ιδιοκτήτες αστικής γης για πολιτικούς λόγους σε βάρος των μη ιδιοκτητών . 
Το κακό είναι ότι παρ όλη την καταστροφή που προκλήθηκε και που αναγνωρίσθηκε έκτοτε από όλους και ενώ τόσες κυβερνήσεις περάσανε αντί να διορθώσουν κάτι έστω και καθυστερημένα , αυτοί με νέους νόμους χειροτέρεψαν την κατάσταση ώστε η πολυκατοικία να συνεχίσει να είναι ο κανόνας στην Ελλάδα . Χοντρικά χωρίς να γνωρίζω επίσημα στοιχεία πρέπει το 80 με 90 % των Ελλήνων να κατοικεί σε πολυκατοικίες και το ακριβώς αντίθετο να ισχύει σε χώρες της Δύσης .

Διαχείριση


Άκης Σιμητόπουλος Αγαπητέ κύριε Κοτσίδη, το σχόλιό μου αναφέρονταν στο μπάζωμα της νέας παραλίας σε αντιδιαστολή με το μπάζωμα της παλιάς παραλίας στα 1860ς το οποίο ήταν ασύγκριτα πιο βίαιη επέμβαση στο αστικό παρελθόν της πόλης. Κατί αντίστοιχο σήμερα σε μικρότερη κλίμακα θα ήταν να γκρεμίσουμε το λευκό πύργο και να επεκτείνουμε την προκυμαία μπροστά του. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του νεοελληνικού κράτους και των "νέων χωρών" θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι το μπάζωμα της νέας παραλίας ήταν από τις πιο επιτυχημένες παρεμβάσεις στη μεταπολεμική Θεσσαλονίκη.
Διαχείριση


George Kotsidis Φίλε Άκη εγώ προσωπικά είμαι απόλυτα αντίθετος σε κάθε είδους μπάζωμα της θαλάσσης . Είμαι κάθετα αντίθετος στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος . Το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας το δανειζόμαστε από τα παιδιά μας . Αυτό κάπου το άκουσα μου άρεσε και το επαναλαμβάνω . Οσες ιδιαιτερότητες κι είχε το νεοελληνικό κράτος με τίποτε δεν δικαιολογείται η τσιμεντοποίηση και το μπάζωμα . Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα παραλιακών πόλεων ακόμη και Ελληνικών που τήρησαν αυτόν τον χρυσό κανόνα . Εύκολα μπορεί κανείς να τις εντοπίσει .

Διαχείριση


Άκης Σιμητόπουλος Αγαπητέ μου κύριε Κοτσίδη, με όλο το σεβασμό, νομίζω θα μας βοηθούσε όλους κάποτε σε αυτήν την χώρα να πάψουμε να επικοινωνούμε με συνθήματα. Όταν λέμε ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους μπάζωμα της θάλασσας εννοούμε ότι η πόλη κακώς έχει λιμάνι; Όταν λέμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος εννοούμε ότι είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία του περιαστικού δάσους στα 1930ς; Η ίδια η ύπαρξη της πόλης δεν αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον; Για να γυρίσουμε όμως στο θέμα μας, νομίζω ενδιαφέρον έχει μια σύγκριση της σύγχρονης εικόνας της νέας παραλίας με την ακτή του ναυτικού ομίλου λίγο παρακάτω η οποία δεν μπαζώθηκε.
Διαχείριση


Μαρία Α. Παρασκευοπούλου Η ακτή της Σοφούλη δεν μπαζώθηκε μεν, αλλά αφέθηκε στην τύχη της και μέσα στη βρωμιά... οπότε δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν συγκρίσεις!
Διαχείριση


Άκης Σιμητόπουλος Αφέθηκε στην τύχη της γιατί υπάρχει ένα ιδιοκτησιακό χάος. Αυτές είναι οι ιδιαιτερότητες του νεοελληνικού κράτους στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως.
Διαχείριση


Μαρία Α. Παρασκευοπούλου Το ιδιοκτησιακό καθεστώς μπορεί να είναι η αιτία, αλλά για την αισθητική σύγκριση μετράει το αποτέλεσμα... η ουσία είναι ότι πέραν των αμιγώς λιμενικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν σε κάθε παραθαλάσσια πόλη του κόσμου, η ακτή καλό είναι να παραμένει φυσιΔείτε περισσότερα

Διαχείριση


Άκης Σιμητόπουλος Να σας δώσω και μια ακόμη πιο όμορφη εικόνα. http://upload.wikimedia.org/.../350px-Nice-night-view...Κανείς νομίζω δεν αμφισβητεί ότι ιδανικά θα έπρεπε να είχαν απαλλοτριωθεί όλες οι παραθαλάσσιες αυλές για να δημιουργηθει δημόσιος χώρος δίπλα στη φυσική ακτογραμμή. Λαμβάνοντας υπόψη όμως τις ιδιαιτερότητες της μεταπολεμικής Ελλάδας, μάλλον η ακτή σήμερα θα είχε την εικόνα που έχει το κομμάτι γύρω απο το ΝΟΘ
Διαχείριση



2

George Kotsidis Φίλε Άκη ,
μούρθε σαν νταμπλάς στο κεφάλι η άποψη ότι επικοινωνώ με συνθήματα . Το μόνο που δεν είχα στο νου μου όταν έγραφα. Πιθανόν κάποιος που δεν έχει διαβάσει προηγούμενες σκέψεις μου σ’ αυτό το φιλόξενο site να μπορούσε αυτό να το πιστέψει και
 επειδή η παράλειψη και το λάθος ήταν δικό μου , επανορθώνω και συμπληρώνω ..
< εγώ προσωπικά είμαι απόλυτα αντίθετος σε κάθε είδους μπάζωμα της θαλάσσης . Είμαι κάθετα αντίθετος στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος > 
συμπλήρωμα… 
«εκτός των απολύτως απαραιτήτων , με πολύ μεγάλη σύνεση και περίσκεψη , τηρώντας με θρησκευτική ευλάβεια τους νόμους της τέχνης , της επιστήμης και των παραδόσεων του τόπου μας ».
Νομίζω τώρα ότι σε κάλυψα …
Με την σειρά μου θάθελα να απαντήσω λίγο διαφορετικά μια και δεν μπορώ να πείσω κανένα αν δεν θέλει να πεισθεί .
Η όμορφη και αγαπημένη κορούλα του Φίλιππου του Β’ και της Θεσσαλής πριγκίπισσας Νικησίπολης , η ετεροθαλής αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε δεινή θέση . Ο πατέρας νεκρός μετά την δολοφονία του , ο αδελφός Αλέξανδρος στην εκστρατεία της Ασίας . Βάρβαροι επιδρομείς εισβάλουν στην πόλη την καταστρέφουν σκοτώνουν τον σύζυγο της Κάσσανδρο και τα παιδιά της . Ο Βάρβαρος επάνω της έτοιμος να την βιάσει και αυτήν ….
Bάζει όση γλύκα μπορούσε στα λόγια του την ρωτάει μελιστάλαχτα ..
Γλυκιά και όμορφη Θεσσαλονίκη με όλο τον σεβασμό για την καταγωγή σας πως θα θέλατε να σας βιάσω για να το ευχαριστηθείτε και λίγο πριν σας σκοτώσω και σας ?
Έκ των έμπροσθεν εκ των όπισθεν , μετά σιέλου , η άνευ ?
Περιμένω με αγωνία την απάντηση σου φίλε Ακη . 
Τι πιστεύεις ότι έπρεπε να απαντήσει η όμορφη Θεσσαλονίκη …
Επίσης μπορεί όποιος φίλος θέλει να δώσει την σχετική απάντηση κάτι σαν κουίζ ας πούμε …
Κάθε ομοιότητα με ιστορικά πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς τυχαία μην έχουμε και τίποτα μπλεξίματα ...

Διαχείριση


Άκης Σιμητόπουλος Αγαπητέ κύριε Κοτσίδη, είναι πολύ συνηθισμένο και καθόλου μεμπτό να εξιδανικεύουμε τον τόπο που περάσαμε τα νεανικά μας χρόνια. Αυτό ωστόσο δεν μπορεί να αποτελεί βάση για την άσκηση πολεοδομικής και χωροταξικής πολιτικής. Παρεμπιπτόντως, αν κάποιο σχόλιο μου σας προσέβαλε, σας ζητώ συγνώμη. Δεν ήταν στις προθέσεις μου. Εγώ σταματώ εδώ αυτήν την πολυ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων. Νομίζω γίναμε κατανοητοι :)
Διαχείριση


George Kotsidis Νομίζω ότι οι περισσότεροι από τους κάτοικους της πόλης μας αν είχαν ερωτηθεί , δεν θα συμφωνούσαν με την άσκηση της πολεοδομικής και χωροταξικής πολιτικής που επεβλήθη εκ των άνω τα τελευταία χρόνια. Το να επισημαίνουμε τα λάθη που έγιναν ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον άλλα και να κάνουμε εποικοδομητικές προτάσεις είναι μέσα στις υποχρεώσεις μας ως μέλη μιας συμμετοχικής Δημοκρατίας . 
Σε ευνομούμενες πολιτείες - χώρες όταν πρόκειται να παρθούν αποφάσεις που αφορούν την ζωή και το μέλλον ανθρώπων γίνονται εξονυχιστικές συζητήσεις , ενημερώσεις , μελέτες και δημοψηφίσματα αν χρειαστεί . Το πρόσχημα περί ανωριμότητας των πολιτών δεν νομίζω ότι ισχύει . Το μόνο που ισχύει δυστυχώς εδώ είναι η βίαιη επιβολή αποφάσεων που πίσω τους κρύβονται δυστυχώς οικονομικά συμφέροντα. 
Συμφωνώ απόλυτα με την όμορφη εικόνα που μας ανεβάσατε .Αυτό εννοώ και εγώ μια παραλία με φυσική αμμουδιά και χωρίς μπαζώματα και τσιμεντένιους προβλήτες . Δεν ξέρω σε τι διαφωνείται με την άποψη μου . Το ότι είμαστε λίγο ονειροπόλοι και νοσταλγοί δεν είναι κατ ανάγκην κακό , ίσως επιβάλλεται από μια άποψη , γιατί αυτό ίσως θα μας βοηθήσει να πάρουμε σωστότερες αποφάσεις για τα θέματα που μας αγγίζουν άμεσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

‘’ ΑΝΑΒΟΥΝΕ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ … ‘’

  ‘’ ΑΝΑΒΟΥΝΕ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ … ‘’ https://www.youtube.com/watch?v=U0L7t4gxSDs Πέρασε κι η παραμονή των γενεθλίων του Αϊ – Γιαννιού ...