2014_03_03 ΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Φοβερό μάτι ...
Λοιπόν Demi το 1956 η μόδα ήθελε τους μοντέρνους νέους της εποχής κουστουμαρισμένους και γραβατομένους . Τα τζιν εμφανίστηκαν στην Ελλάδα περίπου τότε αλλά ήταν όλα Αμερικάνικης κατασκευής και ραφής και εισαγόμενα με βαρύτατους δασμούς και φυσικά πανάκριβα . Το καλύτερο δώρο για ένα νέο αν πήγαινε εξωτερικό ήταν να φορέσει ένα και να το περάσει αδασμολόγητο . Κάπως έτσι απέκτησα κι εγώ το πρώτο μου τζιν μάρκας Lee , τα Levi's ήταν ακόμη άγνωστα . Το κακό ήταν με το πρώτο δικό μου ότι ήταν κατά τι μεγαλύτερο αλλά ποιος θα το καταλάβαινε τότε τζιν Lee γνήσιο Αμερικάνικο φοβερό απόκτημα , σαν τον ήρωα μας τον Τζειμς Ντήν ....
Προσέχοντας κι εγώ καλύτερα την φωτογραφία που είναι πράγματι εκπληκτική σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης παρατηρώ . Αριστερά η SINGER που μεσουρανούσε τότε στις ραπτομηχανές , η ΙΖΟΛΑ Ελληνική εταιρία με τις ηλεκτρικές συσκευές , ο Πετμεζάς το περίφημο κατάστημα νεωτερισμών με τις πολλές δόσεις στην γωνία Βενιζέλου και Σολομού . Ένας πλανόδιος με καρότσι που συνήθως πουλούσαν μικροπράματα για νοικοκυριό ακόμη και είδη νεωτερισμών στον δρόμο , κάλτσες εσώρουχα κλπ .
Το σημείο είναι ακριβώς στην διασταύρωση με την Σπανδωνή διάσημη κι αυτή γιατί ακριβώς εκεί δολοφονήθηκε ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης , που έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας .
Επίσης το ότι είναι καλοντυμένοι όλοι σχεδόν και φαίνεται αυτό καθαρά , οφείλετε στο γεγονός ότι τότε ο κόσμος είχε δύο ειδών ρούχα , τα καλά του και τα καθημερινά. Έτσι στην αγορά όλοι κατέβαιναν με τα καλά τους όπως στην φωτογραφία …
Να συμπληρώσω και μερικά ακόμη που ίσως φανούν εξωτικά . Εκείνη την εποχή και για πολλά χρόνια μετά , το κοστούμι η το ταγέρ η και το παπούτσι δεν το αγόραζες έτοιμο . Δεν υπήρχαν καταστήματα ετοίμων ενδυμάτων , η όσα υπήρχαν ήταν τα λεγόμενα ετοιματζήδικα όπου η ποιότητα και ραφή ήταν απαίσια και σχεδόν κάνεις δεν αγόραζε , αν ήθελε στοιχειωδώς να είναι καλοντυμένος .
Λοιπόν πήγαινες στο υφασματοπωλείο εκεί στην Ίωνος Δραγούμη και πέριξ αγόραζες 2,70 μ. ύφασμα ολόμαλλο Εγγλέζικο και μετά στον ράφτη της γειτονιάς , η στον πολυτελείας στην Τσιμισκή ανάλογα με τις δυνατότητες σου και μετά εξαντλητικές πρόβες σούφιαχνε το κοστούμι , η ταγιέρ για τις γυναίκες , στην μοδίστρα όμως αυτές.
Τα παπούτσια πήγαινες στον τσαγκάρη της γειτονιάς σούδειχνε το σχέδιο , παρήγγειλες τα μονόσολα η δίσολα ανάλογα το γούστο σου , τα έβαζε στο καλαπόδι που το προσάρμοζε στο πόδι σου και σε μερικές μέρες ανάλογα με τις δουλείες του σου ετοίμαζε το ζευγάρι . Αν ήθελες να κρατήσει πολύ τούλεγες βάλε ένα η δυο πέταλα μεταλλικά μπρος πίσω .
Αυτά μέχρι και τη δεκαετία του 70’ περίπου . Μετά άνθισαν οι βιοτεχνίες και σιγά σιγά τα έτοιμα έγιναν ποιοτικότερα και ο κόσμος άρχισε να τα εμπιστεύεται . Σήμερα κλείσανε οι δικές μας βιοτεχνίες πήγαν στις γειτονικές χώρες και γεμίσαμε Κινέζικα , Βουλγαρικά , Τουρκικά και όλων των Χωρών Ασίας και Αφρικής ρούχα και παπούτσια . Παγκοσμιοποίηση πλέον του εμπορίου και οι Έλληνες ξανά στην Γερμανία μετανάστες όπως την δεκαετία του 60΄….
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου