2014_08_16 Ο JOSSEPH PGASSOU ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Από την πρώτη στιγμή που είδα φωτογραφίες του Josseph Pigassou έμεινα άναυδος με την ομορφιά την ποιότητα και την ευαισθησία τους .
Με τα ατελή μέσα της εποχής εκείνης , μας άφησε κληρονομιά αριστουργήματα .
Είχε την ευαισθησία να καδράρει και να αποτυπώνει στιγμές , καταστάσεις που με την πρώτη ματιά δύσκολα ανακαλύπτεις το βάθος που κρύβουν .
Έτσι στην σημερινή με τα βουβάλια αποτυπώνει μιά ολόκληρη εποχή .
Ψάχνεις κι ανακαλύπτεις ότι η ύπαρξη αυτών των εκπληκτικών ζώων κρύβει πίσω τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούσαν .
Συγκρίνοντας με το πίσω καρο που σέρνουν βόδια βλέπεις και συγκρίνεις άμεσα το μέγεθός και την δύναμή τους .
Βλέπεις ακόμη την ευαίσθησία τους στο ήλιο , σκεπασμένα με χοντρό ύφασμα .
Επειδή οι αποστάσεις που μπορεί να διανύσουν δεν είναι δα και τεράστιες ψάχνοντας βρίσκεις ότι γύρω από τις εκβολές του Δέλτα του Αξιού και γενικά στον κάμπο όπου υπήρχαν τότε νερά λίμνες εκτρέφοντο .
Τα συνάντησα τα πανέμορφα αυτά ζώα μικρός στην λίμνη Κερκίνη των Σερρών να κάθονται ώρες μέσα στο νερό μέχρι τα ρουθούνια .
Θυμάμαι το υπέροχο βουβαλίσιο γάλα και βούτυρο που έτρωγα μικρός και η γεύση του ακόμη είναι στο στόμα μου .
Σήμερα ελάχιστα έχουν μείνει και όταν ρώτησα ένα που συντηρούσε τέτοια ζώα στον Έβρο κυρίως για το γάλα και το βούτυρο που το χρησιμοποιούν τα ποιοτικά ζαχαροπλαστεία της περιοχής για τα καταπληκτικά Ανατολίτικα γλυκά τους , μου είπε περίλυπος ότι μάλλον θα τα εγκαταλείψει γιατί είναι ευαίσθητα ζώα παρ όλη την τεράστια δύναμή τους και ασύμφορα στην εκτροφή τους .
Σήμερα μερικά ζαχαροπλαστεία στην Θράκη εκτρέφουν μερικά μόνο για το γάλα τους που δίνει εκείνη την ιδιαίτερη εκείνη γεύση στα γλυκά τους .
Βρήκα το υπέροχο φιλμάκι της ομάδας και το αναρτώ για να ξαναθυμηθούμε πολλές από τις υπέροχες φωτογραφίες της παλιάς ανεπανάληπτης Θεσσαλονίκης που έφυγε για πάντα του αξιολάτρευτου φωτογράφου μας Josseph Pigassou ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου